Automobile Casting Anti - Veins Additives

Pengeluaran silinder kereta, kepala silinder, salur masuk dan outlet, rongga jaket air dan bahagian panas sudut dalaman Jabatan penipisan kerap yang merupakan kekurangan veins, kerana kedudukan burr dalam rongga sukar dibersihkan, Kecacatan akan menghalang aliran air penyejuk biasa, menyebabkan enjin serius membakar silinder; ke dalam saluran ekzos akan menjejaskan ciri-ciri vorteks saluran udara, serius mempengaruhi prestasi enjin, jadi untuk menyelesaikan kekurangan veins untuk kepala silinder dan pemutus kereta lain Ia adalah penting.

Pertama, punca-punca kekurangan urat

Pada 573 ℃, pasir kuarza mengalami peralihan kristal dari β-kuarza kepada α-kuarza. Tekanan termal yang disebabkan oleh pengembangan fasa berubah membawa kepada retak permukaan teras pasir, dan besi lebur menembusi retak untuk membentuk urat. Keadaan asas urat dihasilkan, satu adalah tekanan termal yang dihasilkan oleh pengembangan fasa yang berubah-ubah adalah lebih besar daripada kekuatan permukaan teras pasir; yang kedua ialah cecair besi cair dan mempunyai cecair yang mencukupi. Kekurangan veins adalah jenis pengembangan cacat pemutus, contoh pengeluaran yang ditunjukkan dalam Rajah 1. Secara amnya percaya bahawa: ① lebih tinggi kandungan pasir asli SiO2, semakin serius kekurangan veins. (2) Semakin tinggi kepekatan pasir asal, semakin parah kecacatan plak. ③ semakin tinggi suhu tuangkan, semakin teruknya kekurangan urat. Tetapi suhu pemutus ditentukan mengikut struktur pemutus, ketebalan dinding, tidak boleh diubah sewenang-wenangnya.

Di mana boleh mengurangkan faktor tekanan haba akan mengurangkan berlakunya moire, di mana dapat meningkatkan kekuatan teras dan ketahanan faktor-faktor teras akan mengurangkan berlakunya urat, di mana faktor-faktor dapat mempercepatkan pemeimbangan besi juga dapat menurunkan denyut nadi. Amalan telah membuktikan bahawa kecenderungan pasir resin menghasilkan kecacatan urat dalam susunan: pasir resin kotak sejuk → PEPSET pasir resin → pasir bersalut → pasir resin furan → pasir resin fenolik alkali.

Kedua, untuk menyelesaikan masalah kecacatan urat

Langkah-langkah yang diambil terhadap kecacatan urat boleh dikaitkan dengan yang berikut:

(1) untuk mengurangkan perluasan pengembangan pasir pasir asal adalah punca utama berlakunya urat, jadi untuk mengurangkan pengembangan pasir asal adalah untuk menyelesaikan masalah kecacatan urat pertama mempertimbangkan pasir asal di tinggi suhu ada peralihan kristal, disertai dengan pengembangan isipadu, jika pasir kuarza selepas 900 ℃ di atas suhu tinggi penalaan selepas peralihan fasa kristal penyejukan akan tidak dapat dipulihkan, jadi regenerasi pasir asli atau memakan selepas penggunaan akan meningkatkan kecacatan urat; pengeluaran kepingan besi tuang tidak memerlukan pasir asal mempunyai kandungan SiO2 yang terlalu tinggi, mencapai 92% Boleh, kerana kandungan SiO2 yang lebih tinggi semakin besar tahap pengembangan termal, pengeluaran umum dapat digunakan untuk menggunakan pasir yang dikitar semula.

(2) untuk menyesuaikan pengagihan saiz zarah pasir asal Jika saiz zarah pasir asli terlalu tertumpu, pengembangan keseluruhan akan menjadi manifestasi yang lebih jelas, penggunaan umum tiga atau empat pasir penyerap, kepala silinder kereta yang dicadangkan saiz zarah 0.355 ~ 0.154mm (50/100 Kepala) pasir gosok, cuba mengelakkan penggunaan saiz zarah 0.224 ~ 0.106mm (70/140 mesh) dan lebih banyak pasir halus.

(3) untuk meningkatkan teras pasir pada suhu bilik, kekuatan suhu tinggi dalam pasir yang sama di bawah keadaan yang sama, kekuatan teras pasir bergantung kepada jenis pelekat dan pasir ketebalan teras, kerana kotak sejuk adalah pasir tekanan tinggi pasir, pasir sesak teras, Ruang pengembangan pasir pada suhu tinggi adalah kecil, jadi mudah untuk menghasilkan cacat urat.

(4) penggunaan pasir khas ① pasir kromite terutamanya oleh kesan sejuk untuk menghalang urat, pasir kuarza boleh dicampur dengan peratusan tertentu. ② zirkonia refraktori tinggi pekali pengembangan rendah, tetapi harga yang tinggi, jarang digunakan. ③ pasir panggang adalah pasir gosok dipanaskan hingga 870 ℃ di atas, dan penebat untuk masa yang tertentu, sehingga pengembangan penuh pasir silika untuk mencapai perubahan fasa, pasir memanggang, juga dikenali sebagai pasir perubahan fasa. Selepas rawatan perubahan fasa, bukan sahaja kadar pengembangan menurun dengan ketara, dan pasir di dalam air kristal, bahan pencemar organik, karbonat dan oksida dengan penalaan suhu tinggi adalah banyak penyingkiran, jadi pasir panggang dan pasir gosok dibandingkan dengan penggunaan tidak hanya asid Nilai rendah, jumlah terbakar dan jumlah gas yang rendah, kurang kandungan lumpur, lebih penting ialah kadar pengembangan yang rendah. Bukan sahaja dapat mengurangkan jumlah pelekat yang ditambah, lebih berkesan untuk mencegah terjadinya butir acuan, retak panas, pasir melekit dan kecacatan lain, meningkatkan ketepatan pemutus. ④ bentuk bulat pasir Baozhu licin, tiada urat cembung. Mobiliti dan pengisiannya yang baik, boleh mendapatkan bentuk yang baik dan kekuatan acuan, keruntuhan yang baik, mudah untuk operasi pasir, penggunaan pengikat daripada jenis lain pasir yang serupa mempunyai simpanan yang lebih besar, pengembangan termal yang rendah dan bijih krom Dan pasir khusus lain yang sama, jadi pengeluaran coran ketepatan dimensi yang tinggi, pecah dan kecacatan permukaan, menghasilkan hasil yang tinggi. Kekuatan pasir Baozhu, kekuatan tinggi, walaupun penggunaan regenerasi berulang juga sangat rusak, dapat mengurangkan proses pemutus debu pada persekitaran pengeluaran pencemaran, regenerasi yang baik, mengurangkan pelepasan sisa industri, kondusif untuk perlindungan alam sekitar. Refractoriness tinggi adalah komponen utama alumina, refractoriness ≥ 1790 ℃, untuk memenuhi pemutus pelbagai logam dan aloi, mudah untuk pulih, jadi untuk menyelesaikan jahitan jahitan dan urat vektor adalah pilihan yang baik.

(5) peranan salutan khas cat sejuk boleh mempercepat pemejalan besi lebur, umumnya sesuai untuk casting automotif, mudah dan mudah; untuk kepingan tebal kesannya tidak jelas.

(6) anti-urat aditif Pada masa ini, pasaran pelbagai jenis anti-vegan tambahan, mengikut bahan-bahan yang paling organik dan tidak organik, yang pertama adalah campuran silikat dan oksida logam, titik lebur yang rendah, pada suhu tinggi dengan pasir silika untuk membentuk badan kaca untuk mengisi retakan teras pasir, untuk menghalang besi cair ke dalam retak, aditif ini boleh dibuat ke dalam bulat bulat, kekuatan teras pasir kecil, menambah jumlah 1.0% hingga 5.0% ; yang kedua adalah bahan tambahan organik, Menambah kurang 0.3% hingga 1.5%, intensiti impak daripada gas yang tidak jelas dan besar gas.