Pemutus automobil proses pengetahuan dan budi Trend pembangunan Teknologi pemutus

1. halatuju pembangunan automotif Bottle

1.1 Reka bentuk bersepadu Bottle automotif

Dengan penjimatan tenaga automotif dan mengurangkan kos pengeluaran keperluan terus meningkat, menggunakan sepenuhnya kelebihan pemutus, asal setem, kimpalan, maju dan pemutus yang membentuk beberapa bahagian, melalui Reka bentuk yang munasabah dan struktur pengoptimuman, untuk mencapai bahagian bersepadu lakonan Forming, boleh berkesan mengurangkan berat bahagian-bahagian dan mengurangkan pemprosesan tidak perlu proses, untuk mencapai berat bahagian-bahagian dan berprestasi tinggi.

Trend pembangunan integrasi automobil pemutus adalah lebih jelas dalam pembangunan Bottle aloi bukan ferus. Untuk membuat penuh penggunaan pemutus proses untuk mencapai ciri-ciri struktur kompleks yang Bottle, ada sesuatu reka bentuk bersepadu plat pintu,

Rangka kerusi, rangka papan pemuka, rangka Penyambut dan firewall, saiz yang jauh lebih besar daripada Bottle yang dihasilkan pada masa ini, memerlukan pengeluaran t atau lebih besar die mati lakonan Mesin 4 000 untuk 5 000.

1.2 berat Bottle automotif

Memastikan kekuatan dan Keselamatan kereta di bawah premis kereta seberapa banyak yang mungkin untuk mengurangkan kualiti penyediaan, untuk mencapai berat ringan, seterusnya meningkatkan kuasa Kereta, mengurangkan penggunaan bahan api dan mengurangkan pencemaran ekzos. Kereta pengurangan sebanyak 100 kg setiap 100 gram, 100 km penggunaan bahan api dapat dikurangkan oleh 0.3 ~ 0.6 L, jika pengurangan berat badan kenderaan sebanyak 10%, kecekapan bahan api boleh ditingkatkan sebanyak 6% kepada 8%. Dengan keperluan perlindungan alam sekitar dan penjimatan tenaga, berat kereta telah menjadi trend pembangunan automobil di dunia, berat Bottle automotif telah menjadi salah satu arahan penting pembangunan automotif Bottle.

1.2.1 ringan Reka bentuk automobil Bottle

Bagi faktor keselamatan keseluruhan dalam Bottle, Reka bentuk ketebalan yang sama adalah salah satu kaedah rekabentuk utama bagi Bottle automotif. Walau bagaimanapun, kelemahan utama Reka bentuk ketebalan yang sama adalah bahawa prestasi struktur boleh tidak boleh sepenuhnya dieksploitasi dan berat pemilihan akan bertambah. Menggunakan analisis CAE, pengoptimuman Topologi dan cara-cara lain untuk mengoptimumkan Reka bentuk bahagian, supaya bahagian-bahagian daripada nilai tekanan pelbagai bahagian berhampiran dengan bahagian-bahagian ketebalan dinding bahagian-bahagian kecil yang tidak konsisten, ketebalan bahan yang nipis atau tidak untuk mengurangkan bahan berat daripada. Mengambil kira pembentukan pemutus boleh mencapai pembentukan struktur kompleks Bottle, anda boleh mencapai pelbagai Keratan rentas berbentuk yang tidak teratur. Reka bentuk, penggunaan pengoptimuman CAE atau Topologi dan cara analisis tekanan bahagian-bahagian lain. Mengikut tentera, menentukan bentuk bahagian-bahagian dan ketebalan bahan tempatan tertentu. Melalui pengukuhan pemutus, menggali lubang dan Pemekatan, boleh mengurangkan berat badan bahagian-bahagian.

1.2.2 aloi ringan kereta Bottle

Penggunaan aluminium dan magnesium dan lain-lain bahan aloi ringan adalah langkah kehilangan berat badan utama pengeluar automobil semasa. Ketumpatan aluminium adalah hanya 1/3 daripada keluli, dan mempunyai ketahanan kakisan yang baik dan ductility. Ketumpatan magnesium adalah lebih kecil, 2/3 sahaja daripada aluminium, cemerlang dalam keadaan tekanan tinggi pemutus. Aluminium dan magnesium khusus kekuatan (nisbah kekuatan dan kualiti) agak tinggi, untuk mengurangkan berat badan, meningkatkan kecekapan bahan api memainkan peranan yang penting. Industri automotif AS dalam tempoh dua tahun untuk meningkatkan daya saing dengan ketara penggunaan aluminium dan magnesium Bottle dan pemutus bersepadu adalah berkait rapat.

1.2.3 prestasi tinggi Bottle automotif

Meningkatkan prestasi bahan, supaya berat bahagian unit boleh menahan beban yang lebih tinggi, adalah salah satu cara untuk mengurangkan berat badan Bottle. Sten-jenis Bottle akaun untuk sebahagian besar Bottle, dan pembangunan Bottle juga telah menjadi salah satu tumpuan dalam. Melalui rawatan haba dan langkah-langkah lain untuk membuat perubahan yang penting microstructure, sekali gus meningkatkan kekuatan bahagian, kekejangan atau merupakan, boleh berkesan mengurangkan berat bahagian-bahagian.

Isotonic membasahkan besi mulur, bukan sahaja kekuatan keluli daripada keluli yang biasa telah bertambah baik, dan ketumpatan adalah lebih rendah daripada keluli, ketumpatan 7.1 g / cm3, manakala ketumpatan keluli lakonan 7.8 g / cm3, meluas maklum balas disyorkan dalam kebelakangan ini, bahan yang menggunakan daripada isothermal quenching besi mulur, dalam saiz yang sama dengan Bottle dalam keadaan cahaya, 10% lebih ringan daripada keluli. Syarikat Motor Dongfeng dalam jenis kenderaan perdagangan telah digunakan untuk menyejukkan besi Tuang besi mulur bukan kerja pengesahan keringanannya keluli,

Dan untuk isothermal dengan quenching keping besi mulur kekuatan tinggi ciri-ciri bahagian 14 penggantungan ke dalam reka bentuk semula barisan ahli forum. Jadual 1 adalah penggunaan isothermal quenching bahan besi mulur selepas penggantian kesan ringan, pengurangan jumlah berat hampir 40%, kesan ketara. Ia harus diperhatikan bahawa kesan keringanannya dalam Jadual 1 adalah bukan sahaja gantian material, tetapi juga sumbangan Reka bentuk ringan. Secara amnya, penggantian bahan-bahan untuk automotif Bottle sering disertai oleh Reka bentuk ringan bahagian.

Aloi aluminium dan magnesium Bottle aloi juga menggunakan kekuatan tinggi, tinggi bahan-bahan yang sukar untuk menggantikan lampu asal aloi berat berdasarkan penggunaan bahan-bahan yang berprestasi tinggi untuk menurunkan lagi berat, Motor besar Amerika Syarikat Perbadanan untuk menggantikan aloi AE44 berprestasi tinggi aloi aluminium yang asal, penggunaan kaedah pemutus tekanan tinggi pengeluaran rangka kecil, dalam penurunan berat badan aloi aluminium atas dasar tambahan berat 6 kg.

2. hala tuju pembangunan Teknologi automobil pemutus

2.1 teknologi pengeluaran Bottle dinding nipis struktur yang kompleks

Dengan perkembangan industri automobil dan permintaan untuk penjimatan tenaga dan pelepasan pengurangan berat bahagian automobil menjadi lebih dan lebih ringan. Melalui rekabentuk berdinding nipis, ia adalah satu hala tuju pembangunan penting blok enjin. FAW lakonan Co., Ltd. untuk FAW Volkswagen pengeluaran besi Tuang selinder, contohnya, pengeluaran awal 06A silinder dinding ketebalan 4.5mm ± 1.5 mm, EA111 silinder dinding tebal 4 mm ± 1 mm, pengeluaran besar-besaran semasa daripada ketebalan dinding silinder EA888Evo2 3.5 mm ± 0.8 mm, generasi akan datang EA888Gen.3 silinder produk struktur adalah lebih kompleks, ketebalan dinding hanya 3mm ± 0.5 mm, adalah silinder besi Tuang kelabu paling nipis. Dalam pengeluaran besar-besaran, Terdapat beberapa masalah seperti patah teras, teras drift dan turun naik ketebalan dinding. Walau bagaimanapun, demi mengawal kualiti teras pasir dan pasir, tetapi tidak boleh memenuhi keperluan pengeluaran silinder EA888Gen.3, harus digunakan sebagai seluruh Kumpulan teras yang mencurah proses.

2.2 aluminium-magnesium aloi secara besar-besaran struktur Bahagian Teknologi pembuatan

Dengan pertambahan permintaan untuk menjimatkan tenaga, perlindungan alam sekitar dan pengurangan kos, magnesium aluminium aloi pemutus struktur secara besar-besaran telah menjadi trend pembangunan penting yang, dan teknologi perkilangan telah menjadi semasa Pembangunan hot spot. Pada masa ini, teknologi pengeluaran utama magnesium aluminium aloi bahagian struktur secara besar-besaran adalah pemutus tekanan tinggi, penyemperitan pemutus dan pemutus low-pressure. Sebagai pemutus tekanan tinggi kecekapan pengeluaran, kualiti produk telah menjadi proses pengeluaran utama, pembangunan Teknologi pembuatan adalah tertumpu di tekanan tinggi dalam proses pemutus adalah mudah untuk curl, mudah untuk membentuk stomata di dalam pemilihan, tidak boleh memanaskan masalah rawatan.