Punca Dan Langkah-langkah Pencegahan Pengendalian Mesin Pasir Sticky Mekanikal

Pasir melekit mekanikal, juga dikenali sebagai pasir logam permeasi cecair logam, terdiri daripada logam cecair atau oksida logam melalui penyusupan kapilari atau penyusupan gas ke dalam jurang pasir permukaan rongga, permukaan logam Pemutus Automobil dan campuran mekanikal pasir lapisan pelekat . Lapisan pasir Qinghe yang melekit boleh dilihat apabila kilauan logam. Permukaan pasir melekit mekanikal adalah seperti span, tegas mematuhi permukaan Pemutus Automobil, dan lebih banyak berlaku di pasir dan teras permukaan teras pasir dan sesak pasir yang kuat dari bahagian yang rendah, seperti menuangkan berhampiran mulut, Bahagian tebal Automobile Casting , Groove.

Pasir melekit mekanikal bukan sahaja menjejaskan kualiti penampilan Automobil Casting Automobile Casting, tetapi juga menyebabkan pembuangan, jadi pasir melekit mekanik Castings Automobil mesti diberi perhatian yang cukup untuk meningkatkan hasil produk. Saya digabungkan dengan tahun pengalaman praktikal dalam pengeluaran dan merujuk kepada maklumat yang relevan, bercakap tentang punca pasir Pasir Casting dan langkah pencegahannya.

1, kereta lakonan dan reka bentuk

Reka bentuk sedemikian akan mempromosikan pengeluaran batang mekanikal jika cor dan corak akan menyebabkan pasir mempunyai bentuk yang tajam, menggantung atau menonjol, atau pasir datar atau teras pasir. Kerana struktur jenis ini Tapak Automobil akan pasir, teras pasir kepekatan haba tempatan, prestasi normalnya dimusnahkan, pasir, permukaan pasir teras runtuh terlebih dahulu, logam cair atau oksida logam mudah menembus dan menghasilkan pasir melekit mekanikal. Dalam hal ini, di bahagian pekat panas penggunaan pasir khas, seperti pasir zirkon atau pasir olivin, untuk meningkatkan haba jangka panjang atau kapasiti radiasi suhu tinggi.

2, kelihatan seperti

(1) penampilan proses reka bentuk miskin, supaya pasir tidak ketat atau padat padat, akan menyebabkan permukaan rongga kasar atau longgar, ada kesan langsung pada pengeluaran pasir melekit mekanikal. Rupa reka bentuk proses sering muncul ralat berikut:

Pertama, bahagian acuan pilihan yang salah, mengakibatkan jenis itu terlalu tinggi, atau dalam bentuk pasir dalam pembentukan rongga dalam.

Kedua, penampilan acuan di bahagian bawah susun atur kedudukan yang tidak wajar, supaya kemurungannya sukar untuk Chung, ini mungkin disebabkan corak dari dinding terlalu rapat, atau penampilan terlalu dekat. Oleh kerana susunan itu terlalu ramai, akan menyebabkan Penyusutan Automobil menghasilkan pasir bengkak, walaupun tidak ada pembengkakan pasir yang jelas, akan ada pasir melekit mekanik. Disebabkan asalnya kecacatan yang sama, pasir melekit mekanikal dan menonjol akan muncul pada Pemutus Automobil yang sama.

Ketiga, kedudukan sprue, riser dan pelari yang tidak disusun dengan betul, akan mudah untuk kemurungan sebenar Chung, iaitu tata letak sistem riser.

Keempat, dari cerun acuan <1.5 °,="" walaupun="" ketumpatan="" pasir="" yang="" sesuai,="" akan="" menjadikan="" air="" pasang="" surut,="" mudah="" membuat="" penyusupan="" logam="" atau="" logam="">

(2) penampilan struktur miskin proses, menyebabkan tekanan statik cecair logam terlalu tinggi. Oleh sebab peningkatan tekanan statik, beban pasir akan meningkat, jadi keperluan pasir khas atau kaedah pemodelan yang lebih padat untuk menahan cairan logam pada jenis tekanan pasir osmosis.

3, kotak pasir

Reka bentuk dan pembinaan kotak pasir tidak masuk akal, mengakibatkan kekompakan pasir yang tidak merata atau pasir Chung terlalu lembut.

Penyebab umum masalah ini adalah seperti berikut:

(1) kedudukan tidak betul kotak, menghalang sesetengah tenggelam Chung sebenar, mengakibatkan pasir tempatan terlalu lembut, menyebabkan pasir bengkak atau pasir melekit mekanikal.

(2) kerana kotak pasir terlalu kecil untuk menyebabkan pasir Chung tidak nyata.

(3) kedudukan kotak yang tidak wajar, supaya rebus dan riser tidak boleh diletakkan di tempat yang betul, supaya penaik atau sari dan jenis pasir antara pemadatan tidak ketat. Dan kerana Jabatan tidak dapat tidak akan menumpukan kepekatan haba, sehingga pasir melekit mekanik lebih serius. Oleh itu, jika kedudukan sapuan atau riser tidak boleh diubah, kotak mesti dipotong atau dikeluarkan dari keseluruhannya.

(4) kotak terlalu tinggi. Pasir melekit mekanikal biasanya dikaitkan dengan impermeability permukaan rongga dan tekanan statik logam lebur, saiz tekanan cecair logam, dan ketumpatan logam dan ketinggian kotak atas. Jika anda perlu bermula dari Automobile Casting shrink, kotak harus mempunyai ketinggian tertentu, tetapi prestasi pasir juga harus ditingkatkan.

4, menuangkan sistem riser

(1) kedudukan yang tidak betul dari penaik menyebabkan penyingkiran pasir tempatan yang terlalu panas, sehingga menyebabkan permukaan rongga dimusnahkan secara beransur-ansur. Cecair logam atau oksida logam yang terbentuk pada suhu tinggi lebih cenderung menembusi permukaan rongga.

Contoh kes seperti berikut:

Pertama, sari atau riser dari permukaan terlalu dekat untuk membentuk seksyen panas, bahagian panas jenis pasir jika tidak Chung, cacat pasir mekanikal melekit akan sangat serius.

Kedua, dalam rongga tertentu pada permukaan aliran logam terlalu banyak, akan dipanaskan hingga ke tahap yang cukup untuk memusnahkan sejauh mana. Sekiranya cangkang keras padu awal di rongga kemudian disusupi oleh logam lebur, pasir melekit adalah lebih serius.

Ketiga, dalam penuangan, di mana boleh menyebabkan tekanan cecair logam terlalu tinggi faktor, boleh menyebabkan Mesin Casting menghasilkan pasir melekit mekanikal. Apabila cecair logam tidak hanya tekanan tinggi, dan suhu tinggi, keadaannya sangat serius.

(2) bahagian keratan rentas sprue, pelari dan pelari adalah tidak wajar, supaya logam cair terus teroksidasi semasa menuang, meningkatkan bilangan oksida logam dan menyebabkan fluks pasir membentuk. Semasa proses penuangan, sistem pengawal harus selalu diisi dengan logam lebur, jika tidak, penyelesaian logam boleh dioksidakan di mana-mana bahagian sistem Pemutus Automobil.

(3) saiz leher riser terlalu besar, akan menyebabkan pasir terlalu panas di sekitarnya, yang merupakan masalah yang lebih biasa. Masalah ini sering disebabkan oleh leher riser terlalu panjang, untuk memastikan logam di bahagian bawah mulut tidak dipertahankan secara beransur-ansur, anda perlu meningkatkan saiz leher. Sekiranya reka bentuk leher riser tidak disebabkan oleh pengisian yang tidak betul, lebih baik memendekkan leher penahan untuk menghalang pemejalan, daripada meningkatkan ukurannya. Leher riser yang lebih kecil, boleh mengurangkan haba jenis pasir.

(4) cawan gerbang atau reka bentuk yang tidak sesuai, supaya apabila dituangkan ke udara yang disebabkan oleh pengoksidaan cecair logam, yang biasanya disebabkan oleh pergolakan, dengan filem oksida permukaan logam akan terus mengumpul pasir pengikatan mekanikal.

5, pasir

(1) pengedaran saiz zarah pasir asal tidak seragam, akan menyebabkan kekencangan pasir rendah, pengedaran saiz zarah pasir asal keupayaan maksimum pasir mempunyai kesan langsung.

(2) aliran pasir dan kebolehbentukan yang lemah.

(3) pasir shell pada resin adalah filem terlalu tipis, akan membuat shell kekuatan tempatan dan pasir tempatan tidak dilindungi oleh resin, sering kerana alasan ini mudah, supaya pembentukan pasir mekanikal melekat.

(4) Ketelapan acuan terlalu tinggi, yang merupakan satu lagi refleksi zarah pasir terlalu tebal. Breathability dan kekompakan adalah dua faktor yang mempengaruhi satu sama lain. Tahap ketat yang rendah adalah pengudaraan yang baik, dan sebaliknya.

(5) bahan pasir pasir atau bahan deoxidizing tidak mencukupi, akan menghasilkan oksida logam terlalu banyak, supaya pasir lembap oksida dan mudah menembus.

6, inti

(1) Pasir pasir pasir tidak bersalut pasir terlalu kasar atau saiz zarah miskin, dan pengedaran saiz zarah pasir asal tidak seragam, kesan pembentukan pasir melekit mekanikal.

(2) teras pasir bukan Chung, dan jenis pasir tidak sama dengan sifat yang sama, pasir melekit mekanikal mempunyai kesan yang ketara.

(3) permukaan teras pasir kasar atau berpori, akan menyebabkan pasir melekit mekanikal. Logam lebur atau oksida logam menyusup permukaan kasar atau berliang ini dan kemudian menyusup teras.

(4) teras pasir semasa penyimpanan kelembapan. Untuk teras pasir, air terlalu banyak masalah. Kerana teras pasir terlalu banyak air tidak mudah untuk mengesan. Beberapa teras pasir kelihatan seperti kering, tetapi sebenarnya airnya masih sangat tinggi.

(5) teras pasir dalam pengendalian yang cuai, atau dalam cat masih dalam keadaan basah ketika mengendalikan dan menyebabkan kerosakan atau lapisan lelasan. Akibatnya adalah bahawa salutan pada inti tidak mencukupi untuk menghalang oksida logam atau logam daripada menembusi inti. Cat pada kerosakan Jabatan seolah-olah teras pasir membuka lubang, menyebabkan cecair logam mendidih dan menghasilkan pasir melekit mekanikal.

(6) penyerapan salutan teras pasir terlalu cetek, secara langsung akan menyebabkan pasir melekit mekanikal.

(7) salutan teras pasir kekuatan suhu tinggi adalah rendah. Oleh kerana kekurangan tanah liat dalam cat, atau terlalu banyak pelarut, maka kandungan pengikat menurun, menyebabkan kekuatan salutan yang lebih rendah yang disebabkan oleh pasir pengikatan mekanikal.

(8) pasir teras dicampur miskin, supaya bahagian-bahagian individu kekuatan teras pasir terlalu rendah, menyebabkan caving ketika menuang, mengakibatkan pasir melekit mekanikal.

(9) pembersihan teras pasir dan pembaikan yang kurang baik, ia akan secara langsung menyebabkan pasir melekit mekanikal. Inti pasir untuk menguatkan pemeriksaan, kecacatan tersebut harus dapat dielakkan.

(10) teras pasir di berenang, semburan cat tidak kering sekali lagi. Dan teras pasir di pasir dalam air basah seperti yang sama, salutan tidak mudah untuk mengupas dan mengupas.

(11) kotak teras tidak bersih, akan menjadikan pasir teras melekat pada kotak teras, mengakibatkan kekasaran permukaan teras pasir. Inti pasir berkualiti tinggi mempunyai lapisan permukaan padat, kotak teras tidak bersih dan tidak boleh mendapatkan lapisan permukaan padat teras pasir berkualiti tinggi.

7, bentuk

(1) pasir Chung lembut dan padat tidak seimbang. Dalam kebanyakan kes, ia adalah sama penting untuk mempunyai seragam dan padat. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ketumpatan pasir lebih seragam daripada kelembutan keseluruhan pasir.

(2) pembaikan pasir buruk. Pasir pembaikan permukaan kasar longgar, akan menyebabkan pasir melekit mekanikal; membaiki atau membaiki bahagian-bahagian air terlalu tinggi, akan menyebabkan cecair logam mendidih dan menyebabkan pasir melekit mekanikal.

(3) mengisi bahagian yang buruk dari kasar, longgar, akan ada pasir melekit mekanikal.

(4) salutan pasir tidak rata atau tidak mencukupi.

(5) cat jenis kering kering atau pengeringan yang tidak rata.

(6) cecair pelepasan acuan yang berlebihan akan melemahkan kekuatan permukaan pasir, menyumbang kepada mendidih logam cair dan menghasilkan pasir Pasir Automobil mekanikal.

(7) lapisan pasir terlalu rendah, salutan akan menjadi penyedutan pasir, mengakibatkan cat mati, jatuh atau mengelupas yang disebabkan oleh pasir melekit mekanikal.

(8) permukaan permukaan yang ditutup dengan jumlah pasir yang tidak mencukupi, yang merupakan kecuaian operasi biasa.

(9) bahan panas dan sejuk (teras pasir, pasir, teras, besi sejuk, dan lain-lain) berkumpul. Bahan panas dan sejuk bertemu, akan membuat pemeluwapan air. Lembapan boleh menyebabkan pasir melekit jenis mekanikal yang mendidih, sementara peningkatan besar dalam kadar pengeluaran oksida, diikuti dengan penyerapan oksida logam. Ini adalah penyebab utama pasir melekit mekanikal, tetapi juga sebab utama untuk pemodelan tekanan tinggi pasir melekit mekanikal.

8, komposisi logam

(1) mudah untuk membentuk aliran baik oksida logam, pergerakan logam yang baik daripada ketegangan permukaan atau logam tebal lebih cenderung menyebabkan pasir melekit mekanikal.

(2) aloi yang mengandungi komponen titik lebur rendah, seperti gangsa plumbum di dalam plumbum dengan mudah membawa kepada pasir melekit mekanikal. Oleh sebab plumbum masih dalam keadaan aliran apabila suhu jauh lebih rendah daripada suhu logam induk.

(3) keperluan untuk suhu tinggi aloi kereta lakonan. Oleh kerana aliran aloi adalah baik, mudah menghasilkan pasir melekit mekanikal. Di samping itu, kerana suhu mencurah tinggi, kadar pembentukan oksida dipercepatkan, dan dengan itu, terdapat kecenderungan untuk membentuk pasir melekit mekanik oksidatif.

9, menuangkan

(1) suhu yang mencurah terlalu tinggi, bukan sahaja akan meningkatkan ketidakstabilan logam cair, tetapi juga pengoksidaan cecair logam yang pesat, dengan itu mempercepatkan berlakunya pasir melekit mekanik oksidatif.

(2) kuali itu terlalu tinggi dan kotak atasnya terlalu tinggi, akan membentuk indenter logam terlalu tinggi, untuk mempromosikan logam atau logam oksida ke liang-liang jenis pasir.