Perbincangan mengenai kualiti pemeriksaan jentera Bottle

Perbincangan mengenai kualiti pemeriksaan jentera Bottle

Kualiti lakonan mekanikal, termasuk kualiti lakonan, penampilan kualiti, penggunaan kualiti mekanikal. Keperluan yang khusus, biasanya di bahagian-bahagian dan dokumen-dokumen teknikal yang berkaitan akan ditakrif dengan jelas. Bagi memastikan kualiti lakonan mekanikal, lakonan semua aspek pengeluaran, terutama selepas Kering, perlu menjalankan pemeriksaan kualiti. Apa-apa rosak mekanikal pemutus, selepas pembaikan untuk memenuhi keperluan, tidak menjejaskan pengguna harus dibaiki.

pemeriksaan 1, lakonan kecacatan

1) pemeriksaan kecacatan rupa apabila pemeriksaan dengan kerosakan seperti retak, permukaan liang-liang dan pengecutan, Pasir melekit dan kecacatan lain terdedah kepada penampilan Bottle jentera dengan mata kasar atau dengan menggunakan kaca pembesar dan petua tukul, dll, penggunaan m easuring alat, acuan dan kerja Platform, dan sebagainya untuk menyemak sama ada saiz lukisan mekanikal pemutus memenuhi keperluan, dengan pelbagai seberat alat untuk menguji sama ada berat pemilihan mekanikal dalam sisihan dibenarkan.

2) pemeriksaan kecacatan permukaan

Kaedah pengesanan Cahaya Pendarfluor ①: pemutus mekanikal yang direndam dalam cecair kalimantang, kerana fenomena kapilari, cecair kalimantang menembusi kecacatan permukaan pemutus mekanikal, dan kemudian keluarkan pemutus mekanikal dan padam, diletakkan di dalam Sinaran ultraviolet (mercury kuarza lampu). Penggunaan cecair kalimantang dengan prinsip sinaran cahaya ultraviolet, boleh menentukan retak di permukaan dan kecacatan lain dalam laman web ini.

② mewarna kaedah: penggunaan kadar resapan cecair, permukaan pemutus mekanikal dirampas yang disalut dengan lapisan baik kadar resapan cecair pewarna (seperti tanah, acetone, Cat dan campuran lain-lain), sehingga cecair menembusi permukaan kecacatan, Lap permukaan cecair pewarna, disembur dengan lapisan putih zink dan serbuk putih paparan, kemudian sisa kecacatan dalam liang ejen pewarna disedut ke permukaan untuk menunjukkan serbuk, menunjukkan bentuk kecacatan.

3) pemeriksaan kerosakan dalaman

① ray pemeriksaan: kecacatan mekanikal boleh ditemui di dalam Bottle, liang, pengecutan retak, kemasukan dan sebagainya. Rajah 2-10 menunjukkan gambarajah radiografi. Untuk Bottle jentera yang penting, seperti dalam industri pertahanan dengan kelas I jentera Bottle, secara amnya perlu melalui pemeriksaan sinar 100%. Sinar yang biasa digunakan adalah: sinar-x dan sinar-g. Penembusan bekas daripada kedua, tetapi sensitiviti adalah lebih tinggi daripada kedua, Sinaran ini boleh menembusi logam, supaya filem ini sensitif. Apabila ray yang menembusi objek, ia berinteraksi dengan atom dalam objek dan tenaga sinar yang terus diserap dan berselerak secara beransur-ansur reput. Semakin tinggi ketumpatan objek, lebih cepat reput tenaga, ketumpatan lubang dan kemasukan dalam Bottle jentera adalah jauh lebih rendah berbanding ketumpatan logam. Apabila Akta sinar itu dan kecacatan ini, pelemahan hidrologi ini adalah lebih kecil dan tenaga pada filem adalah lebih besar daripada kecacatan-boleh menunjukkan bentuk kecacatan itu pada filem.

② ultrasonik pemeriksaan: pemutus mekanikal juga boleh didapati dalam tempoh kecacatan, liang, rekahan, kemasukan, seperti longgar. Bagi keluli Bottle, menggunakan kaedah ini untuk mengesan ketebalan dinding maksimum (1000mm) kaedah. Ultrasonik ujian dengan kekerapan operasi sering melebihi 1 MHz. gelombang ultrasonik yang tersebar dari satu media ke lain, muka, terutama Bilakah ultrasound yang disebarkan dari logam kepada udara, hampir 99% daripada refleksi daripada antara muka kembali. Ujian ultrasonik merupakan aplikasi ciri ini untuk mencari kecacatan dalaman mekanikal lakonan. Apabila kuar yang bergerak perlahan-lahan pada lakonan mekanikal, jika terdapat sebarang kesilapan dalam pemilihan mekanikal, hanya gelombang T ditunjukkan pada permukaan kuar dan gelombang B terbentuk pada permukaan bawah ditunjukkan pada skrin oscilloscope. Jika ada apa-apa kecacatan di bahagian pemilihan mekanikal terdapat juga F-gelombang ditunjukkan oleh kecacatan itu, lebih besar kecacatan itu, lebih besar ketinggian F-gelombang, yang boleh menentukan lokasi dan keterukan apa-apa kecacatan dalam pemilihan mekanikal.

Ujian tekanan ③: tekanan tinggi, vakum dengan Bottle jentera, seperti pam, injap, dan sebagainya, perlu tekanan ujian untuk memeriksa sama ada terdapat lubang di kecacatan mekanikal pemutus. Apabila ujian akan mempunyai tekanan tertentu daripada udara (atau air, minyak, dll) ke dalam rongga pemutus mekanikal yang dimeteraikan, seperti mekanikal pemutus melalui lubang-lubang, retak, dll, akan ada kebocoran, dan dengan itu mendapati lokasi kerosakan. Ujian tekanan yang biasanya lebih daripada 30 hingga 50% daripada tekanan kerja Mekanikal pemutus, yang juga merupakan satu penilaian kekuatan mekanikal pemutus. Apabila pemilihan mekanikal bukanlah mudah untuk membentuk rongga dimeteraikan, yang tidak dapat dijalankan tekanan ujian, kaedah yang boleh digunakan untuk ujian penembusan mekanikal tanah yang padat.