Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kualiti Pelakon Mesin

Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kualiti Pelakon Mesin

Pemakaian alat mesin dan kestabilan dimensi, secara langsung memberi kesan kepada ketepatan mesin untuk mengekalkan kehidupan.

Terdapat banyak faktor yang menjejaskan kualiti Mesin Castings. Yang pertama adalah proses reka bentuk pemutus. Untuk menentukan geometri pemutus dan saiz mengikut keadaan kerja dan sifat-sifat bahan logam, adalah perlu untuk mempertimbangkan rasionalitas reka bentuk dari sudut pandangan pemutus aloi dan ciri-ciri proses pemutus, iaitu, kesan saiz yang jelas dan pemecatan dan pengecutan, Tekanan dan isu-isu lain, untuk mengelakkan atau mengurangkan komposisi pengasingan bahagian tembaga, ubah bentuk, keretakan dan kecacatan lain.

Yang kedua mesti mempunyai proses pemutus yang munasabah. Menurut struktur pemutus, berat dan saiz, ciri-ciri aloi lakonan dan keadaan pengeluaran, Mesin Castings memilih sub-permukaan dan bentuk yang sesuai, kaedah teras, set tendon pemutus, seterika sejuk, riser dan sistem penuangan. Memastikan akses kepada coran berkualiti tinggi.

Yang ketiga ialah kualiti bahan mentah untuk pemutus. Kemasukan logam, refraktori, bahan api, fluks, pengubah dan pasir pengisi, pengikat pasir, cat dan bahan-bahan lain, kualiti yang tidak bermutu, akan menjadikan coran menghasilkan liang-liang, pinholes, sanga, pasir melekit dan kecacatan lain yang menjejaskan penampilan kualiti pemutus. Kualiti dalaman, tuangan yang serius akan dibatalkan.

Yang keempat adalah operasi proses, Mesin Castings untuk membangunkan proses prosedur operasi yang munasabah untuk meningkatkan tahap teknis pekerja, sehingga pelaksanaan aturan yang benar.