Cara Memeriksa Kecacatan Tuang Mesin

Bagaimana untuk memeriksa kecacatan Mesin Cacat

Untuk memastikan kualiti Pemutus Jentera, Pemutus Jentera hendaklah berdasarkan penggunaan dan keperluan yang berlainan, menggunakan kaedah pemeriksaan yang berbeza, pengesanan kecacatan tepat pada masanya yang tidak dibenarkan. Pemeriksaan kecacatan biasanya menggunakan kaedah berikut.

(A) penampilan pemeriksaan kekasaran permukaan pemeriksaan mestilah dalam keadaan cahaya yang sesuai untuk sentuhan sentuhan tangan, dengan pengertian keadaan permukaan pengenalan, dengan alat ukur untuk mendapatkan saiz Casting Mesin data, kaedah statistik untuk menentukan ketepatan kadar Cacat Mesin.

(B) analisis kimia semua Castings Mesin, komposisi kimia adalah sangat penting, jadi dalam kebanyakan kes, komposisi kimia adalah indeks penerimaan. Komposisi kimia juga secara tidak langsung menentukan sifat-sifat mekanik Castings Mesin dan berlakunya kecacatan atau tidak.

(3) ujian prestasi mekanikal Ujian kekerasan adalah yang pertama untuk menguji sama ada kecacatan yang berlaku dalam Mesin Tuangan bermakna, permulaan abad ini, Amerika Syarikat berada di bahagian pasir sekeping ujian Mesin Castings Mesin Castings kepala silinder, seperti kerana kekerasan melebihi nilai tertentu yang retak yang tidak dapat dielakkan Untuk dibatalkan. Kaedah ini adalah mudah dan luar biasa.

(4) pemeriksaan metalogografi (ujian mikroskop metalogografi) dengan mikroskop optik dan kemudian diperbesarkan 50 ~ 2000 kali untuk memerhatikan permukaan logam yang digilap, contohnya jika tidak ada hakisan di bawah syarat-syarat kemasukan (menggunakan gangguan, gelap dan terpolarisasi, kekerasan mikro dan fungsi lain merujuk kepada penilaian GB10561-89), selepas hakisan organisasi dan pemeriksaan saiz bijirin. Kaedah ini digunakan secara meluas untuk memeriksa kecacatan mikroskopik, tetapi juga biasanya digunakan untuk mengkaji ciri-ciri mikroskopik kecacatan makroskopik.

(5) Ujian tidak merosakkan (ujian tidak merosakkan) Di antara mereka, kaedah ujian osmotik (ISO3452), kaedah ujian zarah magnetik, kaedah pengujian semasa eddy, hanya boleh digunakan untuk permukaan Casting atau permukaan permukaan pemeriksaan kecacatan, pemeriksaan kecacatan yang mendalam dalam Tuangan Jentera, kaedah penghantaran talian (ISO5579), tomografi dan kaedah pengesanan kecacatan ultrasonik. Ujian tidak menentu telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berkat pemprosesan data dan perkakasan cenderung mudah alih, sangat meningkatkan kebolehpercayaan dan fleksibiliti pemeriksaan.