Meningkatkan rintangan haus dan kebolehpercayaan Bottle jentera

Meningkatkan rintangan haus dan kebolehpercayaan Bottle jentera

Untuk mesin dengan betul alat pemutus material yang tinggi kekuatan, pembangunan kekakuan tinggi, dan meningkatkan ketahanan memakai alat mesin dan penggunaan kebolehpercayaan, pembangunan dan penggunaan beberapa bahan-bahan baru dalam beberapa tahun kebelakangan:

(1), HT300 tinggi-kekuatan besi Tuang hamil. Jentera Bottle penambahan cecair besi 1450 ℃-1470 ~ 1520 ℃, perkadaran sekerap komposisi caj (menambah 40% ~ 50%), penggunaan C-si, Ca-Ba dan CaMnSi-Bi inoculants, dan sebagainya. Langkah-langkah teknikal, di CE ≥ 3.5% di bawah syarat-syarat akses ke gred HT350.

(2), Si tinggi / kelabu C cast iron. Di bawah keadaan CF setara karbon = 3.4% ~ 3.8%, penambahan sekerap yang meningkat, Si / C nisbah meningkat daripada 0.4 ~ 0.5-0.7 ~ 0.8, suhu lebur besi adalah meningkat di atas 1450 ℃, kekuatan tegang akan dinaikkan sebanyak 20 ~ 30mpa. Nilai E0 juga meningkat, pemilihan mempunyai kecenderungan kecil untuk kecemaran. Walau bagaimanapun, bagi Bottle tebal seperti alat-alat Mesin, meningkatkan Si / nilai C meningkatkan kandungan ferrite pada bahagian yang tebal, tetapi mengurangkan kekuatan. Pada masa ini perlu ditambah Cr, Ca, Sb dan Sn dan lain-lain unsur pengaloian, memperbaiki dalam Mesin di bahagian cross pearlite kandungan, jentera Bottle mengurangkan kekerasan luas Keratan rentas, meningkatkan ketepatan alatan mesin dan kestabilan.

Domestik ujian menggunakan getaran penuaan, mengurangkan dan mengurangkan tekanan baki dalam Bottle jentera. Kesan pada baki tekanan. Disebabkan oleh peningkatan modulus elastik bahan selepas gegaran, anti - memuatkan kapasiti pemutus kenaikan, anti - statik kapasiti meningkat sebanyak 30%, dan anti - kapasiti beban dinaikkan sebanyak 100% ~ 300%.