Reka Bentuk Bersepadu Pemutus Automobil

Reka Bentuk Penyepaduan Automobil Bersepadu

Dengan penjimatan tenaga automotif dan mengurangkan kos keperluan pengeluaran terus meningkat, gunakan sepenuhnya kelebihan pemutus, stamping asli, kimpalan, penempaan dan pemutus yang membentuk beberapa bahagian, melalui reka bentuk yang munasabah dan pengoptimuman struktur, untuk mencapai pemutus bahagian bersepadu Membentuk, dengan berkesan mengurangkan berat bahagian dan mengurangkan teknologi pemprosesan yang tidak perlu, untuk mencapai berat bahagian dan prestasi tinggi.

Trend pembangunan integrasi pemutus kereta lebih jelas dalam pembangunan coran aloi bukan ferus. Untuk menggunakan sepenuhnya proses pemutus untuk mencapai ciri-ciri pengeluaran ciptaan struktur yang rumit, terdapat reka bentuk bersepadu panel pintu, kerangka kerangka, rangka dashboard, kerangka depan dan firewall dan rekabentuk tekanan tinggi yang lain Coran, saiz yang jauh lebih besar daripada pengeluaran semasa Casting, keperluan untuk 4 000 ~ 5 000 t atau lebih besar tonnage die-casting mesin untuk pengeluaran.

Berat tuang automotif

Untuk memastikan kekuatan dan keselamatan kereta di bawah premis kereta sebanyak mungkin untuk mengurangkan kualiti penyediaan, untuk mencapai ringan, dengan itu meningkatkan kuasa kenderaan, mengurangkan penggunaan bahan api dan mengurangkan pencemaran ekzos. Kualiti kenderaan dikurangkan sebanyak 100 kg dan penggunaan bahan api setiap 100 km boleh dikurangkan sebanyak 0.3 hingga 0.6 L. Jika berat kenderaan dikurangkan sebanyak 10%, kecekapan bahan api boleh ditingkatkan sebanyak 6% hingga 8%. Dengan keperluan perlindungan alam sekitar dan pemuliharaan tenaga, berat kereta telah menjadi trend pembangunan kereta dunia, berat casting automotif telah menjadi salah satu arah penting pembangunan casting automotif.