Mode operasi dan kebaikan dan keburukan proses pemutus automobil

Mode operasi dan kebaikan dan keburukan proses pemutus automobil

Apabila rawatan haba automobil lakonan, ia adalah sangat rendah takat lebur, ia adalah mudah untuk menangani pemanasan melampau, perbezaan suhu selepas Pemanas itu agak kecil, automobil lakonan untuk ketepatan termometer keperluan yang amat tinggi, jika dalam Pemanas selepas penebat sisihan relatif besar, maka tidak boleh melengkapkan tujuan memperkukuh, kita dapat melihat, kawalan logam panas die casting suhu adalah kunci kepada keseluruhan proses, selepas beberapa ujian mengesahkan bahawa operasi manual pada suhu dan masa adalah kewujudan hubungan, jika suhu penuaan adalah agak tinggi, maka masa penebat akan menjadi pendek dan jika suhu penuaan yang agak perlahan, maka masa penebat akan menjadi lanjutan tertentu, dengan cara yang pertama untuk berurusan kes itu bagi kuantiti pengeluaran merupakan sejenis sangat diskret, kawalan kualiti produk akhir, dan penggunaan cara kedua boleh membuat produk kadar lulus meningkat, tetapi juga untuk memastikan bahawa kualiti proses produk.

Kelebihan die casting termasuk pemilihan dengan ketepatan dimensi yang sangat baik. Biasanya ini bergantung kepada bahan pemutus, nilai tipikal adalah saiz berukuran 2.5 cm awal apabila ralat 0.1 mm, dan ia meningkat sebanyak 0.002 mm untuk setiap tambahan 1 cm. berbanding lain-lain proses pemutus, permukaannya lakonan adalah licin, bulat jejari kira-kira 1-2 .5 mikron. Acuan dengan ketebalan dinding kira-kira 0.75 mm boleh dibuat berkenaan dengan sandbox atau lakonan die kekal. Ia boleh terus dibuang struktur dalaman, seperti set sutera, Pemanas unsur, permukaan tinggi-kekuatan galas. Kelebihan lain termasuk keupayaan untuk mengurangkan atau mengelakkan sekunder tatanan, pengeluaran kelajuan, kekuatan tegangan pecah sehingga 415 MPa lakonan, boleh cast metal tinggi-pergerakan.

Kelemahan terbesar lakonan die adalah kos yang tinggi. Peralatan casting dan acuan, komponen-komponen yang berkaitan dengan acuan adalah sangat mahal berbanding dengan kaedah casting lain. Jadi pembuatan automotif die-casting apabila pengeluaran sejumlah besar barangan lebih menjimatkan. Kelemahan lain termasuklah: proses ini hanya terpakai kepada mobiliti tinggi logam, dan kualiti lakonan mesti berada di antara 30 gram dan 10 kg. Dalam pemilihan biasa mati, pelakon-pelakon akhir sekumpulan Bottle akan sentiasa mempunyai liang-liang. Dan oleh itu boleh membawa keluar sebarang rawatan haba atau kimpalan, kerana gas dalam jurang akan di bawah tindakan haba pengembangan, mengakibatkan mikro-kerosakan dalaman dan menanggalkan di permukaan.

Kaedah lakonan die juga mempunyai kelemahan berikut:

(1) mati-pelakon aloi adalah terhad

Masih perlu mengkaji bahan, bahan-bahan acuan dan kaedah operasi.

(2) peralatan adalah mahal

Peralatan untuk pengeluaran die-casting seperti Mesin die-casting, lebur Relau, Relau dan acuan die-casting dan lain-lain kos yang agak mahal.

(3) miskin airtightness Bottle

Sebagai cair melalui pengisian berkelajuan tinggi ke dalam acuan die-casting, akan menghasilkan fenomena pergolakan, pembentukan tempatan liang-liang atau lubang, mempengaruhi rintangan penebatan mengecut. Buat masa ini terdapat kaedah impregnation yang boleh digunakan untuk memperbaiki penumpahan udara.