Injap Bottle analisis dan pembaikan kecacatan biasa

1. stomata

Inilah proses pemejalan logam boleh tidak melarikan diri meninggalkan gas di dalam logam di dalam pembentukan lubang-lubang kecil, dinding dalaman adalah licin, mengandungi gas, ultrasound yang telah pembalik yang tinggi, tetapi juga kerana ia pada dasarnya spherical atau ellipsoid, iaitu kecacatan seperti titik, mempengaruhi dengan amplitud refleksi. Stomata dalam Jongkong yang telah dihancurkan ke dalam kerosakan kawasan yang maju atau bergolek dan merupakan kelebihan bagi yang ditemui oleh ujian ultrasonik.

2. pengecutan tidak bercantum dan longgar

Pemutus atau Jongkong penyejukan pemejalan, kelantangan mengecut, dalam bahagian akhir pemejalan kerana kekurangan cecair logam boleh borang kecacatan seperti hollow. Rongga besar dan pekat dipanggil pengecutan, dan kawasan yang kecil, berselerak dipanggil loosened. Mereka biasanya terletak pada bahagian akhir keras Jongkong atau Pusat pemutus. Dinding dalaman adalah kasar dan dikelilingi oleh banyak kekotoran dan liang-liang halus. Disebabkan oleh undang-undang pengembangan haba dan penguncupan, pengecutan tidak dapat dielakkan, tetapi dengan proses pemprosesan kaedah yang berbeza mempunyai bentuk yang berbeza, saiz dan lokasi, apabila ia memanjang ke pemilihan atau Jongkong badan menjadi rosak. Dalam kes billet maju, Jongkong yang akan menjadi pengecutan sisa (pengecutan baki, baki pengecutan) jika ia tidak dikeluarkan daripada penbentukan.

3. Sanga

Sanga dalam proses smelting atau refraktori atas Relau Relau exfoliated ke dalam cecair logam dan iringan dalam lakonan atau Jongkong badan semasa pemutus untuk membentuk kecacatan Sanga. Sanga itu bukanlah biasanya hadir dalam keadaan yang tunggal, sering dalam keadaan padat atau tersebar pada kedalaman yang berbeza, yang menyerupai isipadu kecacatan tetapi cenderung untuk mempunyai tahap tertentu.

4. bercampur dengan

(Seperti oksida, sulfides, dll.) dalam proses smelting - kemasukan logam atau aditif sesetengah komponen komponen logam itu adalah tidak benar-benar marjerin menjadi cair dan kekal borang kemasukan logam seperti ketumpatan tinggi, tinggi lebur komponen titik - tungsten, molibdenum yang kaya, dan sebagainya.

5. pengasingan

Pengasingan dalam pemilihan watak atau Jongkong terutamanya merujuk kepada pengasingan komponen-komponen yang membentuk semasa proses lebur atau peleburan logam yang disebabkan oleh pengagihan komponen-komponen yang tidak sekata. Sifat-sifat mekanikal bahagian yang berasingan adalah berbeza daripada matriks seluruh logam. Perbezaan adalah melebihi standard yang dibenarkan skop menjadi kecacatan.

6. pemutus retak

Retak di pemilihan adalah terutamanya disebabkan oleh hakikat bahawa tekanan pengecutan penyejukan logam dan pemejalan melebihi kekuatan muktamad bahan. Ia adalah berkaitan dengan reka bentuk bentuk dan pemutus proses pemilihan dan keretakan bahan logam. (Seperti brittleness panas apabila sulfur yang kandungan tinggi, sejuk brittleness bila kandungan fosforus yang tinggi, dll). Jongkong itu juga akan menghasilkan bersama paksi intergranular retak di billet susulan maju jika tidak maju, akan kekal dalam penbentukan menjadi penbentukan retak di Dalaman.

7. sejuk pemisahan

Inilah unik delamination kecacatan dalam pemilihan, terutamanya berkaitan dengan reka bentuk proses pemutus pemutus, yang disebabkan oleh percikan, runtuh, mencurah atau helai dua arah yang berbeza (atau beberapa helai)) logam aliran dan sebab-sebab lain, kerana dalam cecair permukaan logam yang dibentuk oleh filem separa pepejal yang tinggal dalam badan pemutus untuk membentuk kawasan diafragma seperti-jenis kecacatan.

N

Ini adalah apabila disejukkan keluli daripada senduk tersebut untuk Jongkong lakonan Jongkong, kerana gangguan mencurah, berhenti seketika dan lain-lain sebab, pertama mencurah cecair logam permukaan dalam udara dengan cepat untuk membentuk sebuah filem oksida, masuk terus mencurah cecair baru logam berbuka melalui Jongkong ke dalam Jongkong dan pembentukan yang berlapis kecacatan (kawasan jenis), ianya seterusnya dalam penbentukan billet Jongkong besi tidak akan dipaksa untuk menghapuskan.

9. anisotrofi

Bila pemutus atau Jongkong disejukkan dan ditegakkan, kadar penyejukan dari permukaan ke pusat adalah berbeza, mengakibatkan struktur crystallographic yang berbeza, mempamerkan anisotrofi sifat-sifat mekanik dan membawa kepada anisotrofi akustik Hartanah, permukaan mempunyai halaju bunyi yang berbeza dan bunyi pelemahan hidrologi. Kehadiran anisotrofi ini akan menjejaskan saiz dan lokasi kecacatan itu ketika menilai pemeriksaan ultrasonik pemilihan.

langkah-langkah penambahbaikan

(1) lebur peralatan komponen cecair besi keupayaan miskin untuk sokongan dan kestabilan pengadun pasir yang tidak baik. Komposisi besi lebur yang dihalang oleh faktor-faktor seperti coke, jenis Relau, isipadu udara dan keadaan bahan mentah. Pasir resin adalah dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti suhu, resin dan penambahan asid. Seperti Pasir sering tidak pergi melalui menyokong penjanaan semula dan penyejukan katil, supaya suhu Pasir tinggi, teruk terjejas kekuatan pasir, mengakibatkan Pasir pemutus bengkak serius, meningkatkan pengecutan pemutus, kecacatan pengecutan cenderung.

(2) rongga di dalam pasir dan mencurah proses kesan lebur besi secara langsung membawa kepada kecacatan trachoma dan pasir.

(3) lebur besi dalam peralatan lebur akan sentiasa menjadi generasi Sanga, mencurah besi lebur di Sanga pepejal dan cecair bersama-sama dengan seterika lebur ke dalam rongga untuk borang Sanga lubang.

(4) dalam proses pengeluaran, kandungan nitrogen dalam besi lebur dalam meningkat dengan pertambahan suhu dan berkurangan dengan peningkatan karbon yang setara. Apabila nitrogen dan hidrogen akan bersama-sama, ia adalah mudah untuk liang-liang borang, yang merupakan sumber utama.

(5) bahagian bawah acuan kurang tegar, bentuk sebelum penempatan tidak sekata dan kecemaran, menyebabkan Pasir jenis permukaan tidak sekata, Bilakah jenis jenis dan jurang antara yang lebih besar, mengakibatkan saiz sub permukaan, bentuk miskin.

(6) badan 2.2m di kaki Gunung Pasir teras dalam drift proses yang mencurah turun, terletak di kaki Gunung sebab utama ketebalan dinding yang tidak sekata. Sekiranya

Mengikut punca kecacatan pemutus injap, kami terutamanya daripada aspek-aspek untuk mengambil langkah-langkah penambahbaikan:

(1) peningkatan sesuai besi cecair karbon setara, penggunaan perkembangan graphitization untuk meningkatkan keupayaan diri filling bahan.

(2) Chung kotak untuk memastikan kepadatan Pasir tersebut, untuk meningkatkan kekuatan jenis pasir, dan menggalakkan pemutus daripada keupayaan pengisian.

(3) sebelum jenis tampalan sebelum Pasir bertaburan meniup bersih, dan berhati-hati memeriksa rongga.

(4) selepas mencurah tapak di bawah mencurah badan injap adalah tidak mencurah, gate Piala dan saluran lubang-lubang untuk tutup ketat, untuk mengelakkan pasir yang bertaburan ke dalam.

(5) sebelum mencurah cecair pepejal di permukaan besi lebur dalam bersih; untuk meningkatkan suhu mencurah awal lebur besi untuk mengurangkan kecenderungan Sanga sekunder pengoksidaan besi oksida; injap pemutus seboleh-bolehnya selepas ini awal mencurah di tempat terbuka, selepas penggunaan sejumlah besar Sanga tipis; 610 mm (24 in) F badan injap, bagi Naib juara pusingan sendi, digabungkan dengan parameter lain apabila mencurah, import dan eksport berada dalam penapis, dan lap cip berbilang penapis mesh yang dipertingkatkan berbentuk rabbani untuk meningkatkan kesan slagging yang gating sistem Bahasa Melayu.

(6) bahan mentah seboleh-bolehnya penggunaan keluli karbon, kelabu biasa lakonan besi atau besi mulur balik untuk mengenakan; mengurangkan setelah unsur-unsur pengaloian seperti Cr, Mn dan kandungan lain, untuk mengurangkan kandungan besi gas mereka sendiri; Dan di hari hujan atau kelembapan musim besar, teras seterusnya adalah terbaik untuk menggunakan obor kepada teras rongga, Pasir permukaan dibakar lagi untuk mengurangkan jumlah Pasir gas; penggunaan injap yang kecil untuk memudahkan ekzos cecair mereka sendiri dan mengurangkan penjanaan Sanga mencurah suhu yang tinggi.

(7) mencurah 1067mm (42 in) F badan injap, perlunya Pencampur tetap di tingkat yang sama Chung yang sama, jenis, dan lantai tidak harus mempunyai sebarang serpihan; tidak dibenarkan untuk dimasukkan ke dalam tempat-tempat lain untuk mengurangkannya adalah dilarang untuk mengangkat pasir dan plat asas acuan bersama-sama untuk mencegah kecacatan lantai.

(8) tuangkan 2.2n, badan injap, di di kaki Gunung teras teras teras meletakkan amaun resin pasir dan taipkan secepat mungkin. Sekiranya

Selepas mengambil langkah-langkah penambahbaikan di atas, jumlah pengeluaran 2413.78t injap, kadar sisa dalaman 1.15%, kadar sisa luar sebanyak RM1.73%, kadar menyeluruh sekerap 2.88%. Berbanding kadar peningkatan sekerap, kadar sisa dalaman menurun 2.39 mata peratusan kadar sisa luar menurun sebanyak 2.85 mata peratusan, kadar menyeluruh sekerap menurun 5.24 mata peratusan, kesan adalah luar biasa.